Το 1ο κύμα ήταν η μαζική παραγωγή και η παγκοσμιοποίηση του καφέ, η εποχή που ο καφές εξαπλώθηκε ραγδαία.
Στις αρχές του 19ου αιώνα εφευρέθηκε ο στιγμιαίος καφές από τον Σατόρι Κάτο όπου στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από μεγάλες εταιρείες καφέ και έτσι έγινε η εξάπλωση σε όλον τον κόσμο. Μέσα από ένα μπαράζ διαφημίσεων για τα δεδομένα της εποχής, η κατανάλωση καφέ αυξήθηκε κατακόρυφα και έγινε πλέον ένα απαραίτητο αγαθό για κάθε οικογένεια.
Η χρήση πλέον του καφέ ως στιγμιαίου μαζί με τη δυνατότητα της αποθήκευσης του καφέ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέσω της αεροστεγούς συσκευασίας, ήταν οι παράγοντες που έκαναν τον καφέ πιο εύκολο στη χρήση και να εξαπλωθεί σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο.
Η προτεραιότητα των εταιρειών παραγωγής δεν ήταν η ποιότητα του διαθέσιμου καφέ την περίοδο του πρώτου κύματος, οι οποίες εστίαζαν στη μαζική παραγωγή, με αρνητικές συνέπειες για τις υπόλοιπες ιδιότητες του καφέ με αποτέλεσμα την καθιέρωση του στιγμιαίου καφέ.